Els pactes entre socis a les Start-Ups

  • Posted by Prat Sàbat Advocats
  • On 30 juny, 2016
  • 0 Comments

Als nous emprenedors, ja que els experimentats segur que ja ho han viscut, els recomanaria sempre que firmessin un pacte de socis en els seus inicis.

Dels que ja heu viscut l’emprenedoria, la majoria us haureu trobat que en els inicis la relació amb els companys de “viatge” rutlla i hi ha pocs problemes. Però el temps molts cops fa que les coses canviïn i les relacions personals es deterioren o canvien de rumb, o es perd la il·lusió… Som persones i hi ha molts factors que no es poden controlar per ningú. És per aquest motiu que quan les coses va bé, es pensa que no es necessari cap pacte de socis ni res que reguli el que tot està funcionant bé. Alguns s’informen i el volen fer, però molts cops es tiren enrere perquè el troben car, pensen que ara no es el moment, ja el farem… Però quan les coses deixen de funcionar, desprès es recorden “si l’haguéssim fet, ara no ens passaria això, ja estaria pactat”. Si es vol fer quan hi ha problemes ja no es firmarà, ja que en el document es regulen molts aspectes, la majoria econòmics, i quan no funcionen les relacions personals, el més normal és que no s’arribin a acords. En les bones èpoques inicials, quan les coses funcionen, es necessiten una sèrie de mecanismes per evitar possibles conflictes en un futur entre els mateixos socis de l’empresa que han creat (no és una qüestió de desconfiança amb els socis, sinó de garanties per tots els que vulguin continuar amb el projecte).

Aquests pactes entre socis van a part del que pugui establir la Llei de Societats de Capital. Són acords entre els propis emprenedors per regular la seva relació i que només obliga a les pròpies parts firmants de l’acord.
Per la meva experiència, com advocat, assessor i emprenedor, un dels casos més típics viscuts sorgeix quan un dels emprenedors carrega amb la gran part de la feina de l’empresa mentre els altres es limitin a fer el mínim. També són típiques les discrepàncies respecte un tema rellevant de l’empresa, i que no es tingui cap mecanisme per desencallar la situació. Per tant, si és te signat el pacte de socis, la resolució és molt més fàcil i ràpida.
Per això és molt recomanable firmar un bon pacte entre socis que pugui preveure totes aquestes circumstàncies i solucionar problemàtiques futures. Els aspectes més rellevants que podem destacar d’aquests pactes entre socis són els següents:

– En ells s’han d’incloure les normes que regulin les solucions a les possibles situacions de conflicte entre els emprenedors.
– Aquestes situacions de conflicte es poden trobar als òrgans de gestió de la societat i, en conseqüència, aquests han de ser regulats tendint a reforçar les majories per les decisions d’especial rellevància a la societat, com pot ser una ampliació de capital, un canvi d’administrador, etc.
– Com ja he dit, no només s’han de regular els òrgans de gestió, sinó també és recomanable reglar les relacions personals entre els possibles emprenedors dins de la societat, i si pot ser des de la creació d’aquesta. Per exemple, és aconsellable acordar els drets i les obligacions de cadascun dels socis, a més de la seva aportació a la empresa i l’esforç que hi dedicaran a aquesta. Evidentment, també s’han de preveure una sèrie d’indemnitzacions per si en el futur no s’acaben complint aquests acords, o una possible clàusula d’escapament d’un d’ells si la situació és irrecuperable.

Pot semblar una inversió innecessària a curt termini, però a la llarga molts cops acaba sent indispensable per mantenir el projecte i que per culpa de les persones no s’encalli i acabi en res.

Josep Prat Riuró
Advocat
PRAT SÀBAT ADVOCATS

Vicepresident de BUSINESS ÀNGELS GIRONA (BAGI)

 

0 Comentarios

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this