Amb el secret de sumari, els jutges hauran d’informar als detinguts del perquè l’envien a presó

  • Posted by Prat Sàbat Advocats
  • On 12 maig, 2016
  • 0 Comments

Fins el passat 1 de Gener de 2016, quan un jutge d’instrucció imposava el secret de sumari i hi havia un detingut, aquest no sabia el perquè de la seva detenció i presó provisional. Això provocava que l’acusat es podia passar setmanes sense conèixer la causa del seu empresonament.

La reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim), que ha entrat en vigor a partir de l’1 de Gener d’aquest any, transposant la Directiva 2012/13 de 22 de Maig de 2012 i basant-se amb els articles 5 i 6 del Conveni Europeu dels Drets Humans, ha corregit aquesta situació.

D’aquesta manera, amb la reforma, el detingut ha de saber el perquè està a presó. La llei també exigeix que l’advocat rebi l’expedient amb la informació necessària per preparar una defensa per buscar la llibertat del seu client.

Així ho ha reconegut la Secció 15ª de l’Audiència Provincial de Madrid, resolent un recurs d’apel·lació sobre aquest aspecte i donant la raó als dos detinguts que es trobaven a la presó. A la resolució, a més, l’Audiència Provincial ha especificat que els documents que el jutge d’instrucció hauria d’haver facilitat a l’advocat dels acusats són “els essencials per impugnar la legalitat de la detenció, on hi hagi la informació fonamental perquè sigui possible valorar la legalitat de la privació de llibertat”.

Per a més inri, l’Audiència Provincial va dictar que els dos acusats ni havien d’estar a presó, ja que no hi havia risc de fuga ni possibilitat d’ocultació, alteració o destrucció de les fonts de prova.

Josep Prat Riuró

Advocat

PRAT SÀBAT ADVOCATS

 

0 Comentarios

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this