Compliance, actuar com toca

  • Posted by Prat Sàbat Advocats
  • On 19 octubre, 2022
  • 0 Comments

El Compliance és un conjunt de procediments i bones pràctiques adoptats per les organitzacions per identificar i classificar els riscos operatius i legals a què s’enfronten i establir mecanismes interns de prevenció, gestió, control i reacció davant d’aquests.

El Compliance en molts casos, i a tenir l’evolució del marc legal a escala mundial i la clara tendència en aquest sentit, ha deixat de ser una opció voluntària per a moltes organitzacions i ha passat a ser un requisit a integrar dins de la seva estratègia i estructures internes per tal de donar compliments als preceptes legals o bé poder protegir-se davant de situacions de risc que posarien en seriosos problemes l’estabilitat i la continuïtat de l’activitat de l’organització.

Si bé el concepte del compliance no és una cosa nova, la ràpida i recent evolució de la legislació internacional, combinada amb l’enduriment de les sancions així com la rellevància que la mateixa legislació atorga cap a la presa d’accions preventives de compliment per part de les organitzacions, ha fet que el compliance sigui actualment una de les qüestions més noves i incipients a incorporar en les estratègies de gestió i visió de qualsevol organització.

Per què ho necessitem?

L’entorn legislatiu en què l’empresa desenvolupa les seves activitats és cada cop més abundant i complex. El nivell de bel·ligerància de les autoritats i els organismes reguladors és cada vegada més gran i l’impacte de la regulació és més intens que mai.

Per això, i pels recents escàndols societaris i l’innegable increment de la sensibilitat social respecte de l’ètica dels negocis, un nombre més gran d’organitzacions públiques i privades internalitzen estàndards ètics i legals com a protocols de bon govern de compliment obligat.

Els riscos a prevenir són aquells que comporten conseqüències com ara el dany reputacional, la imposició d’importants multes i sancions, les pèrdues de negoci per contractes no executables o l’exclusió de licitacions o subvencions públiques, entre d’altres.



 

0 Comentarios

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this