Comunitats energètiques, què són?

  • Posted by Prat Sàbat Advocats
  • On 19 octubre, 2022
  • 0 Comments

La transició energètica es basa en la conscienciació ciutadana creixent sobre el canvi climàtic, donant lloc a l’aparició de comunitats energètiques a tot el món.

Quines són aquestes comunitats i quins beneficis aporten? A partir de l’autoconsum individual, aquestes comunitats s’estableixen per recollir els beneficis de produir i consumir energia localment, en col·laboració amb empreses, veïns i municipis. Cada cop són més els consumidors que volen ser actius i sostenibles, i ser “productors” (productors i consumidors) d’energia.

Les primeres comunitats energètiques es van crear sense un nom ni reglament específic. Per regular i facilitar la seva implantació, la UE ha implementat una normativa que defineix dos conceptes: Comunitat Ciutadana de l’Energia (Directiva (UE) 2019/944) i Comunitat d’Energies Renovables (Directiva (UE) 2018/2001).

A Espanya, la legislació fusiona aquests dos conceptes per parlar de comunitats energètiques locals (CEL) regides pel Reial Decret 23/2020. Tot i que un reial decret defineix una comunitat, molts experts creuen que cal més regulació i claredat sobre el significat, l’abast i la finalitat d’una comunitat.

Volem deixar clar que la comunitat energètica no és un competidor dels venedors. Són un agent més del mercat energètic amb una mirada local i no comercial. De fet, en molts casos, continuen col·laborant amb empreses de serveis energètics per iniciar o gestionar projectes.

A les següents entrades de blog, podreu trobar més detalls sobre el paper dels comercialitzadors en l’autoconsum energètic a Espanya.

Com ve indica el seu nom, autoconsum energètic, és la producció d’electricitat per al consum propi. Si voleu començar a indagar o esteu interessats en l’autoconsum, és el moment de fer-ho. Existeix un nou marc legislatiu de la UE ( Energia Neta per a tots els Europeus ) el qual donarà facilitats pel consum d’energia neta.

L’autosuficiència energètica dona les possibilitats necessàries per transformar el teu lloc domèstic en un lloc sostenible.
L’autoconsum energètic et proporciona molts avantatges, i per aquest motiu, ha de ser l’aposta per lluitar pel medi ambient i el canvi climàtic.
Cada cop més espanyols s’atreveixen a fer el canvi, i decideixen instal·lar-se plaques solars per dos factors; la preocupant situació mediambiental i la pujada dels preus en electricitat.

L’estratègia europea distingeix tres pilars fonamentals que són els següents: apoderament del ciutadà, energies renovables i l’eficiència energètica. A part, defensa i es manté ferm en què el ciutadà pugui generar la seva pròpia energia, emmagatzemar-la i compartir o vendre-la al sistema elèctric.

Com s’ha comentat, l’autoconsum energètic propi disposa de certs avantatges, entre d’elles; l’aprofitament de tota l’energia produïda, la teva factura de llum es redueix i s’amortitza abans la inversió.
L’avantatge més gran va destinat al medi ambient, ja que optar per la transició energètica contribueix a la descarbonització de l’energia i a millorar la qualitat de l’aire.

A part, també l’autoconsum responsable afavoreix a la creació de noves oportunitats laborals i investigació destinades a cuidar el planeta.

En resum, el canvi energètic prové en part del canvi de mentalitat de la societat. I és que si volem anar cap a un camí correcte, cap a una producció adequada i un consum sostenible, l’autoconsum és la solució.

 

0 Comentarios

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this