Mig any treballant sense cobrar

  • Posted by Prat Sàbat Advocats
  • On 18 agost, 2016
  • 0 Comments

Pot sonar estrany, però analitzat estrictament, és així. En aquest 2016 els espanyols destinarem 181 dies per pagar tots els impostos a que hem de fer front com a contribuents. Això equival a 15.706 euros anuals. Si desgranem els 181 dies, trobem que d’aquests, 102 dies són per pagar cotitzacions socials, 37 dies els utilitzem per el pagament de l’IRPF i 42 dies per pagar la resta de tributs.

Existeixen certes diferències entre les diverses CCAA i, òbviament, com acostuma a succeir en els temes econòmics, a Catalunya som els que paguem més impostos. Concretament, 7 dies més de treball a l’any.
Aquesta notícia apareix en un moment on des del govern català s’està discutint, precisament, sobre si pujar o baixar un dels principals impostos als que hem de fer front, que és l’IRPF.
En aquest debat hi ha hagut opinions per tots els gustos i totes elles són vàlides, però no ens estarem desviant del problema real? El problema no és l’evasió fiscal que hi ha al país i que patim els ciutadans i els empresaris petits i mitjans? Nosaltres som els que hem d’anar sufragant d’alguna manera els diners evadits per part dels grans magnats i elits i ho continuarem fent si no es troba una solució en aquesta lacra que any rere any pateix l’estat espanyol.
Per tant, no és ni lògic ni just, tot i que sempre ha acabat succeint, que la classe mitjana hagi de carregar amb el mort de l’evasió fiscal. I menys lògic que es parli de pujar els impostos i no de com fer pagar als que intenten escapolir-se de les obligacions tributàries.
La pressió fiscal que estem patint és totalment desproporcionada. I només cal veure els països del nostre voltant. Els espanyols tenen una pressió fiscal semblant a la que tenen suecs i finesos. Tanmateix, el sou mitjà d’aquests països és un 70% superior que aquí. Si poguéssim eradicar el problema de l’evasió fiscal els impostos es podrien adaptar als nostres sous, aconseguint una racionalitat que ara per ara no existeix.

Josep Prat Riuró
Advocat
PRAT SÀBAT ADVOCATS
www.pratsabat.cat

 

0 Comentarios

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this