Què passa si algú té citació a un judici en qualitat de testimoni i no es presenta?

  • Posted by Prat Sàbat Advocats
  • On 24 març, 2016
  • 0 Comments

En un procediment penal, el nostre Codi Penal regula aquells casos en què un testimoni o professional del món del dret no compareix a un Judici quan ha estat citat per comparèixer, també conegut a l’argot jurídic “Obstrucció a la Justícia”. L’article 463 del nostre Codi Penal, recull que qui citat en forma legal, deixi voluntàriament de comparèixer sense justa causa davant d’un jutjat o tribunal en procés penal amb un investigat amb presó provisional, provocant la suspensió del judici oral, diu que ha de ser castigat amb la pena de presó de tres a sis mesos o multa de sis a 24 mesos. També recull el mateix Codi, els casos en que un testimoni no compareix en segona vegada en un judici criminal sense que l’investigat estigui amb presó preventiva, hagi provocat o no la suspensió del judici, sent la multa ara de sis a 10 mesos, havent estat advertit amb anterioritat.

Si el responsable d’aquest delicte és un advocat, un procurador o representant del ministeri fiscal, en actuació professional o exercici de la seva funció, se li imposarà la pena en la seva meitat superior i la d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic, professió o ofici , per temps de dos a quatre anys.

I si la suspensió té lloc, en el cas de l’apartat 1 d’aquest article, com a conseqüència de la incompareixença del jutge o membre del tribunal o de qui exerceixi les funcions de secretari judicial, s’imposarà la pena de presó de tres a sis mesos o multa de sis a 24 mesos i, en qualsevol cas, inhabilitació especial per temps de dos a quatre anys.

En un procediment Civil, la Llei d’Enjudiciament Civil en el seu article 292, regula la obligatorietat de comparèixer un cop s’ha estat citat, sent la infracció per incompareixença de multa de 180 a 600 euros i en el cas que no comparegui per segona vegada, estant citat, se li poden obrir diligències per Obstrucció a la Justícia del Codi Penal explicat amb anterioritat.

Josep Prat Riuró

Advocat

PRAT SÀBAT ADVOCATS

 

0 Comentarios

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this