Si em citen a un judici com a testimoni hi he d’assistir obligatòriament?

  • Posted by Prat Sàbat Advocats
  • On 15 desembre, 2016
  • 0 Comments
  • Announcements, Finance, Legal, partners, Services, Updates

La finalitat principal dels testimonis en els judicis és la d’ajudar a resoldre el conflicte judicial que ha provocat el litigi en qüestió. En determinats casos, és fins i tot imprescindible la seva presència ja que sense aquesta resulta impossible tenir una idea clara del que ha succeït realment.

Per això, el legislador contempla a la llei la obligació als citats com a testimoni en un judici d’assistir-hi, amb l’amenaça de sancionar-los en el cas que no ho facin.
Concretament, en l’àmbit penal, les multes poden variar depenent del cas en què ens trobem: A la majoria dels procediments la multa prevista pot oscil·lar entre els 200 i els 5.000 euros. No obstant, dins d’aquest àmbit penal existeix l’excepció per si estem parlant d’un delicte lleu, on la pena oscil·larà dels 200 als 2.000 euros. Tot i això estem parlant de que les quantitats poden arribar a ser molt elevades.
No obstant, aquesta multa no és immediata. A la pràctica, si no et presentes al primer dia requerit pel Jutjat aquest et tornaria a citar per un nou dia. Amb la nova citació s’inclouria l’avís de la imposició de la multa en cas que tampoc t’hi presentessis.

En el cas que al dia i hora de la citació li fos impossible assistir a la declaració es podria presentar un escrit al jutjat al·legant el motiu pel qual no hi pot assistir. La decisió judicial que es prengui respecte aquesta petició s’haurà d’acatar ja que es ordenada per una autoritat.
Finalment, un aspecte que moltes vegades passa desapercebut per molts és que els testimonis tenen dret a l’abonament de les despeses que es generin pel desplaçament al Jutjat (gasolina, dietes, sou…). Per poder-los sol·licitar s’haurà de dirigir a la secretaria de l’òrgan judicial o a les oficines d’atenció al ciutadà on l’informaran dels passos a seguir. Evidentment, per reclamar aquestes despeses s’hauran d’aportar els justificants corresponents.

Josep Prat Riuró
Advocat
PRAT SÀBAT ADVOCATS

 1

0 Comentarios

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this