Quina diferència hi ha, en temes legals, entre ser parella de fet o estar casat?

  • Posted by Prat Sàbat Advocats
  • On 29 abril, 2016
  • 0 Comments

A molta gent li pot semblar que el fet de casar-se dóna una seguretat jurídica major en la relació entre la parella en comparació amb la figura de la parella de fet. No obstant això, en aquests últims anys el legislador ha fet un esforç en igualar ambdues situacions, tot i que no els han arribat a equiparar totalment.

Així doncs, les diferències més rellevants entre una figura i l’altra són les següents:

– En primer lloc, a efectes fiscals, no es tracta de la mateixa forma un matrimoni i una parella de fet. A efectes de la liquidació de l’IRPF, la parella que estigui constituïda en matrimoni podrà gaudir del benefici d’optar per realitzar la declaració de forma conjunta, opció que no tindran les parelles de fet. Per tant, els qui estiguin constituïts en matrimoni tindran la possibilitat de decidir si presenten la declaració de forma separada o ho fan de forma conjunta.

– En segon lloc, pel que fa al règim econòmic, al matrimoni se li estableix per defecte el règim de separació de béns (Catalunya, Aragó, Balears, Navarra i País Basc) o el de societat de guanys o “ganancials”. En canvi, a les parelles de fet no se’ls hi estableix cap règim econòmic per defecte.

-Una altra diferència és la relativa a la pensió de viduïtat: si bé l’Estat li reconeix el dret a rebre aquesta pensió al sobrevivent de la parella de fet, li requereix unes condicions més restrictives que no pas al sobrevivent d’un matrimoni. Aquestes condicions no s’exigeixen en cas de matrimoni.

– Finalment, una última diferència la podem trobar a l’Estatut dels Treballadors. En aquest text legal no es preveu que els avantatges que puguin gaudir els matrimonis (15 dies naturals retribuïts de festa per matrimoni, entre altres) les tinguin les parelles de fet, a excepció que els convenis col·lectius de les empreses incloguin aquest dret, també, a les parelles de fet.

En definitiva, tot i l’avenç que s’ha fet en l’àmbit del reconeixement de drets a les parelles de fet, encara subsisteixen certes diferències que poden fer dubtar a l’hora de prendre la decisió de casar-se o conviure a través de la figura de la parella de fet.”

Josep PRAT RIURÓ

Advocat

PRAT SÀBAT ADVOCATS

 

0 Comentarios

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this