Reforma laboral

  • Posted by Prat Sàbat Advocats
  • On 21 març, 2022
  • 0 Comments
  • Advocats, Girona, Luis Moreno, Prat Sàbat, Prat Sàbat Advocats, Reforma Laboral

Article publicat a la revista Empresarial Girona

La reforma laboral aprovada pel Govern amb el consens de tots els agents socials aborda diversos punts importants.

El primer, en el que a la negociació col·lectiva es refe- reix, és tornant a modificar la jerarquia dels convenis col·lectius per a donar prevalença als sectorials en- front dels d’empresa. Així mateix, es torna a la ultra- activitat dels Convenis Col·lectius caducats. És a dir, mentre duri la negociació del nou conveni, sigui pel temps que sigui, es continuarà aplicant el Conveni Col- lectiu anterior.

El segon dels punts, i pot ser el més important, es refe- reix a la contractació temporal i a les modalitats con- tractuals. En aquest sentit s’han eliminat els contractes d’obra o servei determinat i únicament es mantenen els contractes de durada determinada, amb una nova regulació, i els de substitució. De la mateixa manera, es modifiquen els contractes formatius establint dos tipus: formació amb alternança de treball i per a l’ob- tenció de pràctica professional.

Per últim, es revisen els models d’expedients de regu- lació temporal (ERTE) ja existents amb la intenció de facilitar la tramitació i flexibilitat i es creen els anome- nats mecanismes RED, nous ERTE activats pel Consell de Ministres de dos tipus, de tipus cíclic derivats d’una conjuntura macroeconòmica general o sectorial. Aquestes mesures tenen per objecte, d’una banda, li- mitar la flexibilitat que ara tenen les empreses per a poder negociar convenis propis que modifiquin les condicions laborals dels convenis d’àmbit superior,

així com garantir que aquestes condicions es mantin- dran durant tot el temps posterior a la denúncia del conveni caducat, que ara es limitava a un any, mentre es negocia i se n’aprova un de nou.

Respecte a la contractació, es limita la mateixa amb la finalitat de reduir l’alta temporalitat que existeix al nostre país, així com reduir els tipus de contractes existents amb la finalitat de fomentar la contractació sota la modalitat indefinida.

A més, es pretén que les mesures que s’han vist efi- cients en la COVID-19 amb els ERTE, es traslladin a la llei modificant de l’actual sistema d’ERTE per establir un mecanisme permanent de flexibilitat i estabilitat de l’ocupació.

Aquestes mesures sempre tenen un doble prisma, un per al costat empresarial i l’altre per al dels treballa- dors. Per als primers representa eliminar la flexibilitat, tant en la contractació com en les relacions laborals, per als segons, millorar els drets i condicions laborals d’aquells i fomentar l’ocupació estable. En tot cas, no s’ha d’oblidar que aquesta reforma laboral ve pre- cedida d’un acord tant amb els sindicats majoritaris com amb la patronal, fet que, com a qualsevol acord, tothom hi ha hagut que cedir en alguna de les seves postures per fer-ho possible.

Luis Moreno Prat
Resp. Dep. Laboral
Advocat – PRAT SÀBAT ADVOCATS

 

0 Comentarios

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this